De zin en onzin van CBD

VERS VS DROOG

Het entourage-effect is belangrijk. Dit is de synergie tussen de terpenen en de cannabinoïden. De cannabinoïden, terpenen en de overige componenten van de plant samen, bereiken een groter effect dan de som van de losse onderdelen.

Naast de cannabinoïden zijn de terpenen dus ook heel belangrijk. Terpenen zijn de vluchtige stoffen van de plant die elke plantsoort een eigen kenmerkende geur en smaak geeft. Voor het entourage-effect is het belangrijk om zoveel mogelijk terpenen te behouden. Dit bereiken wij doordat wij als enige ter wereld met vers plantmateriaal werken.

Vrijwel alle andere productieprocessen werken met gedroogd plantmateriaal. Tijdens het drogingsproces gaan bijna alle terpenen verloren. Vergelijk maar eens de geur van verse planten met die van gedroogde planten. Vers plantmateriaal ruikt vele malen sterker.

SYNTHETISCHE CBD

Naast natuurlijke cannabinoïden bestaan er ook synthetische cannabinoïden. De cannabinoïden hechten zich aan de CB1 en CB2 receptoren in het menselijk lichaam. Het grote verschil tussen natuurlijke en synthetische cannabinoïden is dat er bij synthetische cannabinoïden geen plant aan te pas is gekomen om dit te ontwikkelen. Het wordt in een laboratorium ontwikkeld, maar vaak niet onder de juiste omstandigheden. Het proces is gevoelig voor fouten en er zijn al veel gedocumenteerde gevallen van synthetische cannabinoïde vergiftiging.1,2

De werking van synthetische cannabinoïden kan vele malen sterker zijn dan bij natuurlijke cannabinoïden, maar door de toxische effecten die het kan hebben op de mens, zijn het potentieel gevaarlijke stoffen.

MOET THC 0% ZIJN?

Tetrahydrocannabinol, afgekort THC, is een psychoactieve stof die van nature in cannabisplanten voorkomt. Daarom dus ook in vezelhennepplanten. Maar omdat de THC-concentraties in vezelhennep planten zo laag zijn, zal dit geen psychoactief effect geven op het menselijk lichaam. THC is de stof die in grote concentraties voorkomt in marihuana planten en veel voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Door het psychoactieve effect dat de stof THC heeft, is wiet/marihuana opgenomen op lijst 1 van de Opiumwet. Maar THC heeft ook een doel in de hennepplant en is onderdeel van het entourage-effect. Dit houdt in dat behalve dat de inhoudsstoffen hun eigen werking hebben, er sprake is van synergie: de stoffen kunnen elkaars werking beïnvloeden. Om die reden wordt de voorkeur gegeven aan een full spectrum CBD-olie. In Nederland zijn kleine hoeveelheden THC in eindproducten toegestaan, maximaal 0,05%.

DOSERING VOLGT