Dat slapen belangrijk is weten we allemaal. Maar wat is precies de invloed van slaap op onze huid? Of, misschien nog interessanter, wat is de invloed van slecht slapen op onze huid?
In deze blog vertelt Luus van Eck, huidtherapeut en oprichter van het platform Sproetonline.nl, je alles over slaap en de invloed hiervan op je huid.
Waarom is slaap belangrijk?
Slaap is noodzakelijk voor ons lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol in allerlei lichamelijke processen. Zo zorgt een goede nachtrust automatisch voor een beter herstel en voor het regeneratieproces van onze cellen en weefsels. Terwijl wij slapen is ons lichaam druk bezig om alle invloeden van overdag te verwerken. Nieuwe cellen worden ontwikkeld, weefsels worden gerepareerd en schade wordt hersteld.
Daarnaast speelt slaap ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Als we slapen produceert ons lichaam allerlei eiwitten. Deze eiwitten zijn onmisbaar als het gaat om ons afweersysteem. Zodra je lichaam ‘in de aanval’ moet, komen deze eiwitten in actie.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer deze eiwitten niet goed aangemaakt kunnen worden, de kwaliteit van je immuunsysteem ook afneemt. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties, ontstekingen en stress.
Waar slaap ook invloed op heeft, is de conditie van ons hart. Voldoende slaap heeft namelijk een verlagend effect op onze bloeddruk en ons cholesterolgehalte. Dit heeft weer een verlagend effect op het risico om hartaandoeningen te ontwikkelen.
Als laatste is slaap natuurlijk ook belangrijk voor onze mentale gemoedstoestand. Als we goed slapen, kunnen we onze emoties veel beter onder controle houden. Ook ons vermogen om met stressvolle situaties om te gaan verbetert en ons algehele humeur zal vrolijker zijn. Verder zal een goede nachtrust ervoor zorgen dat je je veel beter kunt concentreren, je beter dingen kunt onthouden en je sneller dingen leert.
Wat is de invloed van slaap op je huid?
Naast de fysieke en mentale effecten van slaap, heeft slaap ook invloed op onze huid. En dan met name op het herstellen en vernieuwen van onze huidcellen. Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan allerlei huid beschadigende stoffen. Denk hierbij aan: UV-straling, lucht vervuiling en rook.
Terwijl je slaapt komen er verschillende hormonen en groeifactoren vrij die een onmisbare rol spelen in de groei en reparatie van je huidcellen. Bovendien vermindert goed slapen stress en verbetert het de bloedcirculatie. Beide hebben een positief effect op vertraging van het huidverouderingsproces. Je huid zal er zo gezonder en stralender uitzien.
Verder is een goede nacht slapen de ultieme kans om je huid te hydrateren. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat een tekort aan slaap kan leiden tot een verhoging van stresshormonen. Dat vervolgens weer kan leiden tot ontstekingen en huidveroudering. Voldoende slaap kan dus helpen om de gezondheid en het uiterlijk van de huid te verbeteren.
Effect van een goede nachtrust op de huid
1. Vermindert wallen en donkere kringen
2. Bevordert een gezonde teint
3. Verlaagt stressniveau
4. Verbetert huidbarrière
5. Vermindert ontstekingen
Tijdens het slapen wordt ons immuunsysteem versterkt. Dit helpt onder andere om ontstekingen in ons lichaam en onze huid te verminderen. Op die manier zorgt een goede nachtrust voor een gezonde huid en verkleint het effect op vervelende huidproblemen: zoals puistjes, rosacea en eczeem.
Effect van slechte nachtrust op de huid
Eigenlijk laten de positieve effecten van slaap op onze huid, ook meteen de negatieve kanten van een slechte nachtrust zien. Alle positieve effecten kunnen tenslotte niet of in mindere mate worden waargemaakt. Dit is soms af te lezen van je huid.
Zo heeft een slechte nachtrust een verhogend effect op de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit uit zich vervolgens in tekenen van huidveroudering, waaronder: fijne lijntjes, rimpels, vermindering van de huidelasticiteit, huidverslapping en vorming van wallen.
Ook oogt de algehele huidteint vaak wat doffer wanneer je regelmatig slecht slaapt. Dit komt, omdat een slechte nachtrust de productie van groeihormonen vertraagt. Deze groeihormonen zijn verantwoordelijk voor de vernieuwing en regeneratie van je huidcellen.
Verder is de huid natuurlijk vatbaarder voor allerlei vervelende huidontstekingen. Een slechte nachtrust kan namelijk een verhoogde ontstekingsrespons in het lichaam veroorzaken. Zo kunnen een aantal gebroken nachten op rij zorgen voor huidklachten zoals: acne, een droge en doffe huid.
Maar ook hardnekkige huidklachten als eczeem en psoriasis kunnen getriggerd worden door meerdere nachten slecht slapen. Een gebrek aan slaap leidt namelijk tot uitdroging van de huid en zo tot een verstoring van je bovenste huidbarrière. Je huid wordt veel gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Dit uit zich vervolgens in irritaties, overgevoeligheidsreacties en eventueel ook huidziektes.
Tools om beter te slapen
Tegenwoordig worden er allerlei tools aangeprezen om beter te slapen. Denk aan: speciale slaapmaskers, wake-up lights, blauw licht filter brillen, oordopjes en supplementen.
Op de website Slaapmanieren.nl proberen mijn vriend Lars en ik allerlei slaap tools uit en schrijven hier een review over. Om zo antwoord te geven op de vraag: welke producten zorgen wél voor een goede nachrust? En welke producten kun je beter laten staan? Zo zijn we bijvoorbeeld nu ook de SanaCan SleepQuality CBD olie aan het uitproberen! Binnenkort vind je de review hiervan op onze website.
Geschreven door Luus van Eck, huidtherapeut en oprichter van het platform Sproetonline.nl
Laatste blogs