Keuzestress. Het lijkt een luxeprobleem: zoveel keuzes hebben dat je niet weet waar je beginnen moet. Vooral onder jongeren is keuzestress echter een groter probleem aan het worden. De stroom aan beslissingen die op hen afkomt geeft spanning. Opleiding, vrienden, carrière, relatie, investeren of sparen. De angst om verkeerde keuzes te maken geven stress met psychische en lichamelijke klachten tot gevolg.
In vergelijking met vorige generaties leven we in een tijd waarin vrijwel alles mogelijk is. Of het nu om een opleiding, vakantie of een nieuwe bank gaat: er zijn oneindig veel mogelijkheden. Hierdoor blijven we piekeren, reviews lezen, anderen vragen wat zij zouden doen. Want wat als je de verkeerde keuze maakt?
Druk om gelukkig te zijn
Waarom die angst om de verkeerde keuze te maken? Wat meespeelt is de druk om gelukkig te zijn. Op social media struikel je over de foto’s van vakanties op fantastische bestemmingen, gelukkige relaties, opnieuw ingerichte huizen. De Vlaamse psycholoog Dirk de Wachter schrijft in zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’: “In deze doordrammende wereld betekent geluk succes en is het maakbaar en meetbaar. Je meet het geluk aan de diepte van je zwembad en de lengte van je auto. (.) Dat je gelukkig bent, dat wil je kenbaar maken. Ook dat is iets van deze tijd. Je bent geslaagd in die opzet en vertelt dat met veel bravoure, bijvoorbeeld op social media. Je hebt het geluk verdiend, dus mag je ook het laten zien.”
De kracht van tevredenheid
De stress die we ervaren bij het maken van keuzes komt dus ook voort uit de angst een verkeerde keuze te maken. Want wat zegt het over je als je niet zo gelukkig bent? Dat heb je dan aan jezelf te danken. Verkeerde keuzes gemaakt. Toch? Niet dus. Laten we een lans breken voor vallen en opstaan, voor genoegen nemen met iets minder. Het maakt je wijzer en empathisch. Zoek niet eindeloos naar mogelijkheden, maar oefen je in tevredenheid. Veel mensen hebben baat bij dagelijks opschrijven van dingen waar ze dankbaar voor zijn. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt zelfs dat oefenen in dankbaar zijn milde psychische klachten vermindert. Wil je keuzestress voorkomen? Verminder dan je keuzemogelijkheden en bedenk: goed is goed genoeg.